Negativní vlivy při řízení

19.01.2018

Řidič má během řízení plné ruce práce, musí ovládat pedály. Kdo má manuální převodovku neustále řadit, točit volantem a hlavně sledovat dění na vozovce. Jako by toho bylo málo, v autě je zabudováno, nebo si řidič sám do auta přináší další rušivé elementy jeho pozornosti. A nepozorný řidič znamená obrovské riziko pro všechny účastníky provozu.

Negativní vlivy při řízení

Navigace

Záměr proč mít navigaci je jasný. Problém nastává v jejím nastavování, které často probíhá během jízdy. A stává se, že její nastavení, není zase tak jednoduché. Kromě toho, že na ni řidič za jízdy kouká a nastavuje jí. Doprovází toto počínání i frustrace, která má neblahý vliv na styl řízení.

Rádio

Průzkumy ukazují, že poslech rádia není až tak pozornost beroucí. Ovšem jeho přelaďování už je poněkud problematické. Existuje žebříček skladeb u jejíž poslechu řídí řidiči agresivněji, nedodržují rychlost nebo brzdí na poslední chvíli. Mezi nejrizikovější skladby patří například Hey Mama od skupiny Black Eyed Peas či Paradise City od Guns N’ Roses a raději neposlouchejte ani Hit the Road, Jack od Ray Charlese. Naopak bylo prokázáno, že ideální muzikou do auta je taková, které má podobné tempo jako náš tep. Ideál jsou písně Lany Del Rey nebo od GoldPlay píseň The Scientist.

Mobil

Samo sebou nemůže v našem výčtu chybět mobilní telefon, jehož užívání za jízdy zapříčinilo nejednu dopravní nehodu. Jedna věc je vyřizování hovoru, které je stejně nebezpečné i přes systém handsfree. Dalším nešvarem mnoha řidičů je čtení a dokonce odesílání sms během řízení. A lákají je i sociální sítě.
Dráha, kterou řidič ujede, než zastaví je složena ze dvou částí:

  1. Reakční dráha – Je dráha, kterou řidič ujede od okamžiku, kdy uvidí kritickou situaci, jeho mozek ji zpracuje a začne brzdit. Obvykle po ní řidič jede asi sekundu, záleží na jeho reakčních schopnostech. Rychlostí 50 kilometrů v hodině ujede nějakých 14 metrů.
  2. Brzdná dráha – ta závisí na mnoha faktorech, například na povrchu vozovky nebo počáteční rychlosti.

Na tomto rozboru je patrné, že pokud řidič sleduje cestu a jede ve městě, zastaví v případě kolize nebo nečekané situací po nějakých 14 metrech, což je dost. A teď si představte, že nesleduje vozovku, o kolik metrů déle mu bude asi trvat zastavit?

Děti

Děti v autě obnáší hned několik rizik. I když se jen těžko vyvarujeme situacím, kdy je vezeme, pokud je máme. Měli bychom dbát na to, aby řidiče příliš nerozptylovaly. Hluk a křik v autě představuje až 10krát vyšší riziko vzniku autonehody. Nevhodné je pokoušet se dosáhnout nebo sledovat jakékoliv předměty ve voze. To znamená, nic dětem za jízdy nepodávejte. Spadlé hračky nechte raději ležet nebo zastavte. Aby děti nerušily, využívají rodiče různé zábavné prostředky. Multimédia, na nichž je možné přehrávat filmy, nebo hrát hry. Pozor, abyste se i vy řidiči moc nezaposlouchali a nepřestali se věnovat řízení. Dalším problémem je nastavování takových zařízení za jízdy, zapínání, přepínání, zesilování a podobně.

Děti v autě raději zabavte hrou, vy u ní neusnete a děti budou klidné. Kdo je připravený vyhrává. Nachystejte dětem svačinku s překvapením. Připravte seznam objektů, které děti během cesty uvidí, a postupně odškrtávejte položky kolem, kterých jste jeli. Kdo má malé miminko, které sedí ve vajíčku otočeném proti směru jízdy, využije speciálního zrcátka, které se umístí na horní opěrku naproti dítěti a řidič vidí ve zpětném zrcátku odraz svého drobečka a nemusí se strachovat co se s ním děje.

Jídlo a pití

Další faktory, které kvalitě jízdy zrovna nepřispívají. Nikdo hlady jistě neumře. Řidiči vyvarujte se otevírání a požívaní jídla a pití za jízdy. Vaši pozornost na několik vteřin ukradne i rozlitý kelímek kávy.

Pohoda řidiče

Ten kdo se vydává na cestu autem, by neměl bojovat s únavou ani nervozitou. Pokud ho nebude znervózňovat nevhodné a nepohodlné oblečení, tím líp. A dámy řidičky, ať si raději odpustí řízení ve vysokých podpatcích.

Auto připravené k jízdě

Hlavně teď v zimních měsících se apeluje na majitele vozů, aby si vždy řádně očistili auto od sněhu a to všechna okénka, zrcátka a světla. Dobrý výhled je základem dobré a bezpečné jízdy. Dalším požadavkem pro jízdu bez nehod a kolizí je obutí správných a zimních pneumatik se správným vzorkem.

Jízda autem, je pro mnoho nás rutinní záležitost. Buďme, ale stále ve středu a věnujme se hlavně řízení. I když to mnohdy není jednoduché, vlivem věcí, které máme v autě nebo posádkou, kterou vezeme.