Co se stane při záměně paliva?

26.02.2018

Koupě automobilu byla před třiceti lety rodinná událost, pokud k ní vůbec někdy došlo. Auta byla nedostupná jak fyzicky, tak i finančně. Dnes se prodejci vozů o zákazníky přetahují nejrůznějšími slevami, službami a dalšími výhodnými nabídkami, které je mají zlákat ke koupi dnes již cenově dostupných vozů. Není proto neobvyklé, že jedna rodina vlastní více vozů, jiné kategorie i motorizace. Dalším důvodem, proč lidé disponují více než jedním vozem, jsou zaměstnanecké benefity. U některých profesí je cestování nezbytnou součástí jejich náplně, proto firmy poskytují svým zaměstnancům služební vozy, mnohdy i pro soukromé účely. Výhody spojené s využíváním minimálně dvou vozů v rodině jsou spojené i s riziky, např. záměnou paliva.

Co se stane při záměně paliva?

Jak rozeznat benzín od dieselu

Typ motoru je po nastartování vozu rozpoznatelný poslechem, i když u moderních “nafťáků” je jejich chod již podstatně tišší, než býval kdysi. V tom případě poslouží malý technický průkaz, kde je druh paliva uveden.

Záměna dieselu za benzín

Někteří motoristé místo aditiv a arktické nafty používají v zimě malé množství benzínu, aby jim nafta následkem mrazivého počasí neztuhla. Všeho ale s mírou. Moderní dieselové motory jsou velice citlivé na mazivost, kterou bohužel přidání benzínu narušuje.

Co se děje s motorem?

Benzín postrádá mazivost, která je nezbytná pro správné fungování všech částí motoru, takže po přidání většího množství benzínu do nádrže může dojít k poškození vstřikovacího čerpadla a rotačních vysokotlakých systémů a celkově poškození mechaniky motoru. U vozů s filtrem palivových částic může dojít i ke vznícení nádrže.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jaké mohou být následky?

  • může dojít k požáru (u vozidel s filtrem pevných částic)
  • pokud nedojde k nastartování vozu, vyčištění palivového systému vyjde na 3 000-5 000 Kč
  • pokud se záměna paliva odhalí až po nějaké době jízdy, může se oprava vozu vyšplhat na desítky tisíc

Co v této situaci dělat?

  • pokud je chyba odhalena včas, vozidlo se nesmí ani nastartovat
  • je nutné zavolat asistenční službu, která vozidlo dopraví do autoservisu
  • v autoservisu vyčerpají a vyčistí nádrž (cca 2 000 Kč)

Motor

Záměna benzínu za diesel

Asistenční služby měsíčně obdrží 30 telefonátů s žádostí o jejich pomoc při záměně paliva. Průměr plnícího hrdla benzínových motorů je menší než u dieselů, stejně tak plnící pistole na benzín je užší než ta s naftou, proto je mnohem složitější natankovat naftu do benzínu než naopak, i přesto se to ale někdy stane.

Co se děje s motorem?

Nafta je narozdíl od benzínu mastná a proto při natankování nafty do benzínového motoru dojde při jízdě k zalepení svíček, případně zničení katalyzátoru.

Jaké mohou být následky?

  • malé množství nafty (cca 5 litrů) nic nezpůsobí, stačí dotankovat plnou nádrž benzínu
  • odmaštění svíček a vyčištění vstřikovačů stojí kolem 2 000 Kč
  • při jízdě se nafta v motoru nespálí, znečistí olej a svíčky a v nejhorším případě se poškodí i katalyzátor, jehož cena jde do tisíců v závislosti na značce, stáří atd

Co v této situaci dělat?

  • při včasném uvědomění si, že došlo k záměně paliva, nestartovat
  • zavolat asistenční nebo odtahovou službu
  • nechat si v servisu vyčerpat nebo vypustit nádrž