Mýty o bezpečnostních pásech, které stále kolují

22.08.2017

Přestože použití bezpečnostních pásů nařizuje zákon, řada lidí tuto povinnost nerespektuje. Na předních sedadlech používá pásy přibližně 90 % cestujících, na zadních sedadlech dokonce jen 50-60 %. Kromě vážných zranění v případě nárazu hrozí nepřipoutaným cestujícím pokuta až 2 000 Kč v blokovém řízení. Nepřipoutaný řidič může navíc za tento přestupek přijít o 3 body. Proč se tedy někteří lidé použití bezpečnostních pásů stále vyhýbají? Jaké jsou jejich předsudky a nejčastější výmluvy?

Mýty o bezpečnostních pásech, které stále kolují

„Vždyť sedím vzadu.“

Dříve sice auta pásy na zadních sedadlech nemívala, to však není důvod, proč se vzadu nepoutat ani dnes. Je-li sedadlo bezpečnostními pásy vybaveno, je cestující povinen se připoutat. Pokud se na zadním sedadle nepřipoutáte, vaše šance na přežití se v případě nárazu výrazně snižuje. A co je nejdůležitější – riziku vystavujete nejen sebe, ale především ostatní cestující.

„Jestli se připoutám, je čistě moje věc.“

Hazardujete-li se svým životem a zdravím, je to skutečně vaše věc. Pokud ale v autě nejste sami, svým nepřipoutáním se ohrožujete ostatní cestující. Nepřipoutaný člověk na zadním sedadle představuje při nárazu smrtelné nebezpečí pro cestující na předních sedadlech. Jeho tělo, které prudce narazí do sedadla před sebou, může připoutanému člověku na předním sedadle způsobit vážná poranění hlavy, krku, hrudníku i páteře.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

„Spoléhám na airbag.“

Airbag svou funkci splní jen tehdy, jsou-li současně použity bezpečnostní pásy. Tyto dva bezpečnostní prvky se vzájemně doplňují. Bezpečnostní pás udrží člověka na vhodném a bezpečném místě tak, aby mohl zafungovat airbag a zmírnit následky nárazu.

Airbag sám o sobě může být při nárazu velmi nebezpečný a nepřipoutanému člověku může způsobit smrtelná zranění. Proto platí jednoduché pravidlo: vždy je lepší jet připoutaný v autě bez airbagu, než se nepřipoutat a spoléhat pouze na airbag.

„Jedu jen kousek.“

Dopravní nehoda si nevybírá čas ani místo. Může k ní dojít po pár minutách jízdy, jen pár bloků od vašeho domova.

„Jsem těhotná. Pás by mohl ublížit mému nenarozenému dítěti.“

Ani tento argument není opodstatněný. Pravdou je opak – nepřipoutaná těhotná žena vystavuje své nenarozené dítě mnohem vyššímu riziku. Odborníci se shodují, že bezpečnostní pásy jsou bezpečné pro nastávající maminku i pro její dítě a v případě nehody je oba ochrání. Ovšem pouze za předpokladu, že je pás umístěn správně. To znamená, že není ani příliš volný, ani nikde neškrtí, nesklouzává z ramene a spodní popruh je umístěn co nejníže pod břichem. Spodní popruh nesmí nikdy přecházet přes břicho nastávající maminky.

„Když se připoutám a dojde k nehodě, uhořím nebo se utopím.“

V běžném životě dochází k takovým tragickým scénářům mnohem méně často než ve filmech. Jen výjimečně dojde po dopravní nehodě k pádu auta do vody nebo ke vzplanutí auta. Procento takových nehod je podle statistik velmi nízké.

Možná jste slyšeli ještě další výmluvy, proč je zbytečné používat bezpečnostní pásy, včetně té, že připoutání se je ztrátou času. Zapnutí pásu zabere zhruba 3 vteřiny. Tyto 3 vteřiny vám v případě nárazu mohou zachránit život.