Základní limity pojistného plnění. Proč nemusí stačit?

19.02.2016

Hlavním kritériem při výběru povinného ručení je pro většinu z nás bezesporu cena. Neřešíme mnohdy ani limity pojistného plnění ani možná připojištění. Jde nám jen o to splnit zákonem danou povinnost.

Když způsobíme dopravní nehodu, kolikrát nás překvapí, co v pojistce máme nebo v horším případě nemáme. Proto bychom měli povinné ručení začít vnímat jako pomoc v nesnázích a ne jako nutné zlo. A stejně jako nám záleží na ceně, mělo by nám záležet i na maximálních limitech, které od pojišťovny dostaneme.

Co jsou limity pojistného plnění

Limity pojistného plnění představují maximální částku, kterou pojišťovna v případě dopravní nehody proplatí. Zákonem stanovené částky jsou 35 milionů korun při škodách na majetku a 35 milionů korun při újmě na zdraví a ušlý zisk.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Proč si vybírat variantu s vyššími limity

U většiny dopravních nehod jsou základní limity dostačující. Tak proč volit variantu s vyššími limity? Vysoké náklady bývají často spojené především při újmě na zdraví. Například když vážně zraníme člověka, který následkem nehody není schopen dále vykonávat svoji původní profesi. V případě takové nehody pojišťovna hradí poškozenému náklady spojené s léčbou, ale i úhradu ušlého zisku. Sice patří tyto případy k těm méně častým, ale neznamená to, že k nim vůbec nemůže dojít.

Levnější nemusí být nejlepší

Na příkladu je vidět, jaký je rozdíl mezi variantou s nižšími a vyššími limity pojistného plnění. Cena je vypočtena pro auto Škoda Octavia 1.6 TDI z roku 2009 s výkonem 77 kW. Pojistník je 30letý muž z Liberce, který nikdy nezavinil nehodu a náleží mu 100 měsíců bonusů.

ČESKÁ POJIŠŤOVNA
Start Standard
Pojistné limity 35/35 mil. Kč Pojistné limity 50/50 mil. Kč
POHODA Bez povinností POHODA Bez povinností
Asistenční služba
Úraz řidiče
Výsledná cena: 2.962 Kč/rok Výsledná cena: 3.022 Kč/rok