Kam na výlet autem v EU

23.03.2020

Doba výletů a dovolených se blíží a až to situace dovolí, vyrazí mnozí z nás do zahraničí. Na krátký výlet autem, ať už jednodenní nebo s přespáním, můžete vyrazit třeba k našim sousedům. V Polsku, Německu, Rakousku i na Slovensku je spousta zajímavých míst, která stojí za návštěvu. Pro vaši inspiraci jsme vybrali 10 z nich.

Polsko: solná katedrála v podzemí

Nedaleko Krakova se pod zemí ukrývá jedna z polských krás – unikátní solný důl Wieliczka. Nachází se pod stejnojmenným městem a je považován za nejkrásnější solný důl v Evropě. Důl je hluboký 327 metrů a jeho chodby o celkové délce kolem 300 km se rozprostírají na 9 úrovních. Těžba soli zde probíhala od 13. století až do roku 1996, kdy byla kvůli vysokým nákladům ukončena. Dnes je část solného dolu otevřena turistům. Na 3,5 km dlouhé prohlídkové trase, která se nachází 64 až 135 metrů pod povrchem, můžete obdivovat klenuté síně, sochy z kamenné soli, podzemní jezero a hlavně úchvatnou kapli sv. Kingy. Zážitkem je i sestup po 380 dřevěných schodech na začátku prohlídky (pohodlný návrat na povrch zajišťuje výtah).

Kam na výlet autem v EU (Solný důl Wieliczka)

Polsko: Hitlerovo podzemní město

V Sovích horách, nedaleko česko-polských hranic, se nachází obrovský komplex podzemních chodeb a betonových hal – podzemní město Osówka. V posledních dvou letech druhé světové války jej budovali nacisté a v děsivých podmínkách jej stavěli váleční zajatci a vězni z koncentračních táborů. Z původně zamýšleného úchvatného a obřího díla, které dostalo krycí název Riese (česky Obr), zůstalo nedokončené torzo a dodnes není jasné, jaký měl být jeho účel – jednou z teorií je továrna na tajné nacistické zbraně, podle jiné teorie mělo jít o Hitlerovo hlavní sídlo. Také se říká, že zde mělo být ukryto ukradené židovské zlato. Z podzemního komplexu chodeb je zpřístupněno zhruba 1 500 metrů chodeb a hal, a to v rámci 3 turistických tras (historická, extrémní, expediční). Čeští turisté mají možnost zapůjčení audioprůvodce v češtině.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Polsko: polská svatyně s Černou Madonou

Jasná Hora u Čenstochové je nejvýznamnějším poutním místem celého Polska, jehož význam ale daleko přesahuje polské hranice. Jedná se o paulinský klášter, celý obehnaný hradbami, kde můžete obdivovat hodnotné památky, překrásnou architekturu a působivé výhledy na město ze 106 metrů vysoké věže. Dech se vám ale nejvíce zatají, jakmile spatříte proslulou klášterní pokladnici s nashromážděnými dary – zlatem, drahokamy a dalšími klenoty. V klášterní bazilice dále najdete slavnou ikonu Panny Marie Čenstochovské (Černou Madonu), které jsou připisovány zázračné vlastnosti.

Rakousko: odpočinek v ekologických zahradách

Nedaleko Vídně se na břehu Dunaje rozprostírá stálá ekologická zahradní výstava – první taková v Evropě. Řeč je o Tullnských zahradách, které se nachází na západním okraji města Tulln an der Donau. Ve více než 60 ukázkových zahradách zde najdete spoustu inspirace pro svou vlastní zahradu a také dostatek prostoru pro odpočinek a relaxaci uprostřed zeleně (lavičky, lehátka, závěsné sítě). Areál zahrnuje také vodní plochy, půjčovnu loděk, bludiště, rozhlednu (se schody i výtahem), zahradnickou prodejnu i restauraci a dá se tu strávit klidně celý den. Tullnské zahrady jsou otevřeny od jara do podzimu a celý areál je bezbariérový.

Rakousko: dechberoucí výhled ze skokanského můstku

Celoročně oblíbeným výletním cílem v rakouských Alpách je skokanský můstek Bergisel, který dominuje městu Innsbruck. Tato unikátní futuristická stavba je dílem slavné írácké architektky Zahy Hadid. Po zdolání 455 schodů nebo po pohodlnější cestě šikmým výtahem si můžete užít pohled, který zde zažívají skokani na lyžích. Netrpíte-li závratí, bude se vám líbit v restauraci na vrcholu skokanského můstku i na vyhlídkové terase. V Innsbrucku můžete rovněž navštívit nejvýše položenou zoologickou zahradu v Evropě.

Skokanský můstek Bergisel
(Skokanský můstek Bergisel – zdroj: tyrol.tl)

Rakousko: nejvýše položená silnice

Při svých toulkách po Rakousku se můžete autem projet po nejvýše položené silnici v Evropě, která je přístupná veřejné automobilové dopravě. Budete se ale muset vydat až k rakousko-italským hranicím. Vyhlídková Ötztalská ledovcová silnice, která se klikatí mezi ledovci Rettenbach a Tiefenbach, je dlouhá 15 km a její nejvyšší bod leží v nadmořské výšce 2 830 m. Silnice je otevřená i v zimě, pokud nehrozí lavinové nebezpečí.

Německo: největší vojenská pevnost v Evropě

V Saském Švýcarsku leží rozsáhlá pevnost Königstein, která kdysi fungovala jako letohrádek, lovecký zámek i jako státní vězení. Pevnost Königstein se tyčí nad stejnojmennou obcí na břehu Labe, na skalní plošině v nadmořské výšce 247 m a již z dálky každého upoutá. Hradby pevnosti jsou vyzděné z pískovcového kamene a dosahují délky téměř 2 km a výšky až 42 m. Celý objekt je velmi rozsáhlý (zabírá 9,5 hektaru) a zahrnuje přes 50 staveb. Z panoramatické trasy kolem hradeb se vám otevře nádherný výhled na údolí řeky Labe i na celé Saské Švýcarsko. Původně nedobytná pevnost je dnes snadno dostupná – z parkovacího domu i z města jezdí k pevnosti “pevnostní expres” a na pevnost vede klasický i panoramatický výtah. Audioprůvodce i informační materiály jsou k dispozici i v češtině.

Pevnost Königstein
(Pevnost Königstein – zdroj: drazdany.info)

Německo: svět motýlů, úzkokolejka a středověká zřícenina

Nedaleko česko-německých hranic najdete kousek tropického světa. V půvabném lázeňském městečku Jonsdorf stojí Motýlí dům o rozloze přes 500 m2, kde v tropickém prostředí poletují mezi palmami a banánovníky stovky pestrobarevných motýlů. Zblízka tu můžete pozorovat nejen samotné motýly, kteří vám třeba usednou i na ruku, ale i jejich vajíčka, housenky a kukly. Kdyby se vám svět motýlů omrzel, můžete si v prvním patře prohlédnout plazy a pavouky nebo třímetrové akvárium s barevnými korálovými rybami, které se nachází ve vstupní hale.

Návštěva Motýlího domu v Jonsdorfu se dá spojit s výletem na Oybin – středověkou zříceninu hradu a kláštera. Do městečka Oybin vás z Jonsdorfu doveze historický parní vlak, skoro až k bráně hradu se potom můžete nechat vyvézt výletním vláčkem. Jazykové bariéry se bát nemusíte – popisky tu najdete i v české verzi.

Německo: utečte před nepříznivým počasím rovnou do tropů

Když počasí příliš nepřeje klasickým výletům a přesto byste chtěli zažít něco výjimečného, vyrazte směrem k Berlínu. Velkolepý aquapark Tropical Islands je totiž dalším místem, kde najdete kus tropického ráje, a to nepřetržitě po celý rok. Tropical Islands najdete uvnitř obrovské haly, která je zajímavostí sama o sobě. Jedná se o největší samostatně stojící halu na světě bez podpůrných pilířů, která měla být původně využita k výrobě vzducholodí. Rozlohou odpovídá osmi fotbalovým hřištím a na výšku by se do ní vešla socha Svobody.

Dnes uvnitř haly najdete úžasný vodní svět s tropickým mořem a písečnými plážemi, lagunu s vodopádem, opravdový tropický prales s naučnou stezkou, sauny, minigolf a další možnosti zábavy a relaxace včetně výletu balónem nad celý areál. Abyste si stihli užít všechny atrakce, můžete tu i přespat – v chatce, ve stanu nebo na lehátku přímo na pláži.

Slovensko: úchvatné scenérie Jánošíkových dier

Na Slovensko se můžete vydat mimo jiné za přírodními krásami. Ty ukrývají například Jánošíkove diery (nebo jen Diery), což je soustava soutěsek poblíž Terchové, asi 30 km východně od Žiliny. Diery se nachází v národní přírodní rezervaci Rozsutec a tvoří je tři dílčí celky: Dolné diery, Nové diery a Horné diery. Právě posledně jmenované Horné diery jsou považované za nejkrásnější část Jánošíkových dier. Diery vytvaroval Dierový potok, který celou oblastí protéká. Jsou zde k vidění bizarní skalní útvary, více než 20 vodopádů a nejrůznější druhy rostlin a živočichů, typické pro zdejší specifické klima.

Dierami vedou značené turistické stezky, opatřené železnými lávkami, žebříky, místy i řetězy. Nejoblíbenější je Malý okruh, který je nejméně náročný a který zvládnou i děti a senioři. Zabere 2 až 3 hodiny a vede nejzajímavějšími pasážemi Dolných a Nových dier. Naopak nejnáročnější okruh, na který je třeba vyhradit si i 6 hodin, je Velký okruh s výstupem na horu Veľký Rozsutec (1 610 m n. m.).

Jánošíkovy diery
(Jánošíkovy diery – zdroj: hotel-diery.sk)