Jezdím málo, tak i málo platím

02.01.2017

Asi jste již zaznamenali loňskou novinku ve výpočtu ceny autopojištění od Allianz. Výpočet dle ujetých kilometrů se vyplatí hlavně ve chvíli, kdy se svým autem jezdíte málo či svátečně. Jak to ale celé funguje a jak si pojišťovna hlídá pravost údajů, když nemusíte do auta instalovat „velkého bratra”?

Jezdím málo, tak i málo platím

Obsah článku

Kolik kilometrů je vlastně málo

Výpočet autopojištění podle ujetých kilometrů se vám nejvíce vyplatí, pokud nepřesáhnete 5 000 Km za rok. Jedná se tedy o ideální řešení pro sváteční řidiče nebo v případě, že máte v rodině druhé auto, které využíváte hlavně pro cesty na nákup či přes léto při cestách na chalupu. V takovém případě můžete ušetřit až 40% z ceny povinného ručení a 30% u havarijního pojištění.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak to funguje

Pokud patříte do kategorie svátečních jezdců a rozhodnete se, že povinné ručení a havarijní pojištění dle ujetých kilometrů je pro vás to pravé, můžete si autopojištění sjednat jednoduše přes telefon, kdy se vám bude věnovat jeden z proškolených makléřů a odborně posoudí, zda je pojištění od Allianz to pravé právě pro vás. Vše probíhá bez instalace „velkého bratra“ – do vašeho vozu nebude nikdo instalovat žádné čipy nebo jiná zařízení, co budou kontrolovat vaše najeté kilometry. Jednoduše při uzavírání pojištění odhadnete, kolik km následující rok ujedete, přiložíte aktuální fotografii tachometru a na základě vašeho odhadu vám bude vypočítána cena. 3 měsíce před výročím smlouvy opět nahrajete aktuální stav tachometru – pokud byl váš odhad správný bude vám jednoduše stanovena cena na další období. V případě, že byl odhad nižší, doplatíte rozdíl a v opačném případě vám bude naopak o přeplatek ponížena cena pojištění na další období.

Jezdím málo, tak i málo platím

Kontrola údajů a pokuty

Asi každého napadne, jak vlastně pojišťovna kontroluje pravost údajů. Jak již bylo zmíněno, do vozidla se neinstaluje žádný čip či zařízení, proto má však pojišťovna právo až 4x za rok provádět náhodné kontroly automobilů a kdykoliv během trvání pojištění má právo požádat vás o doložení aktuálního stavu tachometru. V případě, že pojišťovna odhalí podvod a nepravost údajů, přichází vysoké pokuty a to ve výši trojnásobku ročního pojistného pro neomezený počet najetých kilometrů, nejméně však 25 000 Kč.

Autopojištění dle počtu najetých kilometrů se vám tedy nevyplatí, pokud využíváte vůz aktivně a téměř denně. Ve chvíli, kdy najedete nad 12 500 Km/rok netýká se vás dokonce žádná sleva. Skutečně tedy platí – jezdím málo, platím málo!