Jaký přívěsný vozík můžete připojit za auto?

18.04.2018

Potřebujete-li převézt na přívěsném vozíku těžší náklad, měli byste si dát pozor na to, jak těžký náklad můžete s vaším řidičským oprávněním táhnout. Omezení pro jednotlivé skupiny řidičského oprávnění stanovuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Víte, jaká jsou omezení pro přípojné vozidlo za osobní auto v případě, že máte řidičské oprávnění skupiny B? A co znamená rozšířený rozsah B96 nebo skupina B+E?

Jaký přívěsný vozík můžete připojit za auto?

Řidičské oprávnění skupiny B

Řidičský průkaz skupiny B vás opravňuje k řízení motorového vozidla, jehož největší povolená hmotnost nepřesahuje 3 500 kg a které je určeno pro přepravu nejvýše osmi osob kromě řidiče. Za takové osobní vozidlo můžete bez omezení připojit přípojné vozidlo, jehož největší povolená hmotnost nepřevyšuje 750 kg. V takovém případě není podstatné, jaká bude největší povolená hmotnost celé soupravy (auta + vozíku). Pokud má přípojný vozík více než 750 kg, můžete ho za osobní automobil připojit pouze tehdy, když největší povolená hmotnost celé soupravy nepřesáhne 3 500 kg.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Rozšířený rozsah B96

Potřebujete-li za osobní auto připojit vozík o hmotnosti vyšší než 750 kg a zároveň víte, že největší povolená hmotnost jízdní soupravy překročí 3 500 kg, klasické „béčko“ vám stačit nebude. Bude však stačit, když si své oprávnění rozšíříte na B96. Nemusíte absolvovat žádný výcvik ani hodiny teorie – budete přezkoušeni pouze z praktické jízdy. I s tímto rozšířením však budete limitováni největší povolenou hmotností soupravy, která nesmí překročit 4 250 kg. Bez problémů vám ale postačí na jízdu s karavanem nebo přepravníkem s koněm.

Řidičské oprávnění skupiny B+E

Pro jízdu s těžšími náklady musíte vlastnit řidičské oprávnění skupiny B+E. Pro jeho získání je nutné absolvovat kurz v autoškole, který se skládá jak z hodin teorie, tak z praktických jízd a je samozřejmě zakončen zkouškou. Toto řidičské oprávnění vám však umožní táhnout za autem přípojné vozidlo až do hmotnosti 3 500 kg.

Technická omezení

Vedle legislativních omezení je třeba brát ohled také na technická omezení, a to jak vozidla tažného, tak přípojného. V technickém průkazu vašeho vozidla si ověřte, jakou největší technicky přípustnou hmotnost může mít připojené vozidlo (brzděné i nebrzděné). Dále je třeba vzít v úvahu povolenou nosnost samotného tažného zařízení.

Ostatní skupiny řidičského oprávnění

U ostatních skupin řidičského oprávnění platí následující omezení:

  • Se skupinami C, C1, D, D1 smí být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti nepřevyšující 750 kg.
  • Skupiny C+E, D1+E, D+E umožňují připojení přípojného vozidla o největší povolené hmotnosti vyšší než 750 kg.
  • Se skupinou C1+E můžete řídit soupravu o největší povolené hmotnosti nepřevyšující 12 000 kg. Ta se může skládat z vozidla skupiny C1 a přípojného vozidla o největší povolené hmotnosti vyšší než 750 kg, nebo z vozidla skupiny B a přípojného vozidla o největší povolené hmotnosti vyšší než 3 500 kg.
  • K vozidlům skupiny T smí být připojeno přípojné vozidlo.