Jak vybrat povinné ručení

28.05.2008

Tento článek byl publikován 28.5.2008 na ipodnikatel.cz
Přečtěte si další publikovné články o povinném ručení.

Jak se orientovat v nabídce pojišťoven a podle čeho zákonné pojištění vozidel vybírat?

Důležitou roli hraje cena povinného ručení

Velmi důležitou roli při výběru pojišťovny hraje určitě cena povinného ručení. Hlavním kritériem pro stanovení sazeb povinného ručení u všech pojišťoven je:

  • druh vozidla (osobní vozidlo, nákladní vozidlo apod.),
  • objem motoru,
  • průběh předchozího pojištění (pro stanovení slevy – bonusu nebo přirážky – malusu)
  • účel, ke kterému je vozidlo používáno (běžný provoz, taxislužba apod.).

Některé pojišťovny přihlížejí při stanovení sazeb pojištění i ke stáří vozu, výkonu vozu, věku pojistníka, bydlišti pojistníka a také zda se jedná o soukromou osobu nebo podnikatele. Jiné pojišťovny zvýhodňují držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P a také lékaře.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Svou roli hraje také rozsah asistenčních služeb

Důležitý je také rozsah asistenčních služeb k povinnému ručení, i ten se u jednotlivých pojišťoven liší. Ne všechny úkony jsou úplně zdarma a existuje řada časových i cenových limitů.

Jak vybrat pojišťovnu – pomůže kalkulátor pojištění

Je tedy jasné, že je velmi obtížné, ne-li nemožné, porovnat pojišťovny a jejich nabídky povinného ručení „obíháním kamenných“ poboček pojišťoven. V současnosti však existují specializované portály na povinné ručení, kde si můžete cenové porovnání pojišťoven, resp. jejich nabídek, zjistit velmi rychle a jednoduše po zadání (zakliknutí) údajů o vozidle a pojistníkovi do kalkulátoru.

V kalkulátoru jsou všechna kritéria pojišťoven zohledněna, takže získáte cenové porovnání, většinou seřazené od nejlevnější nabídky po nejdražší. Samozřejmostí je také možnost rovnou pojistnou smlouvu uzavřít i s využitím různých akčních slev, internetových slev a se započtením bonusů za předchozí bezeškodní průběh pojištění. V případě, že jste již měli nějakou pojistnou událost, takže za Vás pojišťovna uhradila vzniklou škodu, bude Vám bonus snížen (opět zohledněno přímo v kalkulátoru).

Tento způsob uzavření pojistné smlouvy Vám šetří čas i peníze, z pohodlí svého domova či kanceláře se vlastně pojistíte u klasických kamenných pojišťoven, u kterých je dostatečně zajištěna likvidace škod, a přitom nemusíte nikam chodit.

Zároveň se můžete kdykoli (telefonicky či mailem) obrátit na pracovníky portálu, kteří Vám rádi pomohou nejenom s vyplněním online formuláře, ale i s případnými změnami (SPZ, změna adresy apod.) či výpovědí pojistné smlouvy.