Jak vybrat autorádio

30.08.2022

Autorádia jsou součástí automobilů už několik desítek let, oproti době minulé však dnešní autorádia nabízejí pokročilé funkce, které dokážou zpříjemnit cestu nejen řidiči, ale i jeho spolujezdcům. Kromě poslechu hudby, FM rádia nebo podcastů funguje autorádio i jako GPS navigace a díky možnosti připojení k internetu umožňuje neomezené vyhledávání filmů či videí a jejich sledování ve vysoké kvalitě. Řidiči pak ocení třeba parkovací kameru, která jim zajistí dokonalý přehled hlavně při couvání.

Jak vybrat autorádio
Kvalitní autorádio vám zpříjemní cestování autem

Obsah článku

Asi málokterý řidič během jízdy nepoužívá rádio, ať už k poslechu hudby nebo jako zdroj dopravních informací. Při cestách vám oblíbená hudba, podcast či klasické FM rádio nejen zkrátí dlouhou chvíli při řízení, ale může působit i jako prevence před mikrospánkem. Ne každý vůz je vybaven moderním multimediálním systémem, některé starší typy vozidel disponují autorádii, jejichž funkce jsou velmi omezené. I k těmto vozům lze ale dnes dokoupit poměrně slušná autorádia.

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv rádio, myslete na to, že ladění a nastavování rádia během řízení je nebezpečné a můžete tím způsobit i nehodu. Nejen pro tyto případy si sjednejte kvalitní povinné ručeníhavarijní pojištění.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

1din vs. 2din autorádio

1din autorádia najdeme převážně ve starších typech automobilů. Pro tato rádia je charakteristický úzký vzhled, jejich rozměry jsou 180 x 50 mm. Mezi hlavní výhody 1din autorádií patří:

  • nižší pořizovací cena
  • pomocí redukce je lze instalovat i do novějších vozů s otvorem pro 2din autorádio

2din autorádio je potom rádio s rozměry 178 x 102 mm a nabízí řadu již pokročilejších funkcí:

  • dotyková obrazovka v HD či 4K kvalitě
  • podpora technologie Bluetooth
  • možnost připojení USB flashdisku
  • GPS navigace
  • možnost připojit parkovací kameru

2din autorádio ovšem nelze nainstalovat do vozu s otvorem pouze pro 1din autorádio a je pro něj typická o něco vyšší pořizovací cena.

Pro 2din autorádia je typický široký displej
Pro 2din autorádia je typický široký displej

I modernější 1din autorádio bluetooth podporuje

Abychom ale 1din autorádiu nekřivdili, i modernější 1din autorádio bluetooth či USB port v nabídce má a můžete si tak k němu připojit telefon a přehrávat vlastní hudbu. Tato autorádia ale nejsou tak oblíbená, jejich nabídka opadá a zákazníci dávají přednost spíše pokročilejšímu 2din autorádiu s větší obrazovkou.

Operační systém – vlastní nebo autorádio Android?

Vybíráte-li nové autorádio, promyslete, zda je pro vás vhodnější autorádio s vlastním operačním systémem, nebo autorádio se systémem Android. V čem se tyto dvě kategorie liší?

  • autorádia s vlastním operačním systémem disponují sice omezeným množstvím funkcí, o to více jsou ale propracované a intuitivní
  • autorádio Android se oproti první kategorii chová v podstatě jako mobilní telefon, lze do něj stahovat nové aplikace včetně GPS navigace, YouTube a dalších

Autorádio se systémem Android je nejvíce rozšířeným systémem, zakoupit lze i autorádia podporující systém iOS či Windows, v závislosti na vašem mobilním telefonu.

Speciální rádia – autorádio VW, autorádio Škoda, autorádio Ford

Speciální kategorií jsou tzv. OEM autorádia. Oproti 1din a 2din autorádiím se liší v rozměrech, jsou totiž určena pro konkrétní typ automobilu a nahrazují tak “tovární” autorádio. Do svého vozu je tedy jednoduše nainstalujete, nevýhodou je ovšem jejich omezená nabídka.

OEM rádia do svých vozů montuje velice rád koncern Volkswagen (VW). Tato rádia mnohdy lépe zapadají do interiéru, např. OEM autorádio Škoda pro Octavii 3. generace se vyplatí kvalitou a provedením mnohem více než 2din autorádio jiné značky. OEM autorádio VW dále montuje jak do samotného Volkswagenu, tak i do Seatu či Audi.

OEM rádia má v oblibě i automobilka Ford. Kvalitní multimediální OEM autorádio Ford nabízí pro většinu svých modelů.

Speciální koncernová autorádia mají spoustu pokročilých funkcí
Speciální koncernová autorádia mají spoustu pokročilých funkcí

Nejlepší mezi autorádii – autorádio Pioneer, autorádio Sony

U autorádií se jejich cena výrazně odvíjí od funkcí, kterými disponují. Na trhu jsou dnes k dispozici rádia za pár stovek, která mají leda tak USB port, i modely za několik desítek tisíc s mnoha nadstandardními pokročilými funkcemi. Mezi oblíbené a kvalitní značky patří autorádia Alpine, Blaupunkt nebo JVC. Často pak na předních pozicích ve spotřebitelských testech můžeme vidět autorádio Pioneer nebo autorádio Sony.

Nejčastěji kladené otázky – FAQ

Často si lidé zapojují a používají autorádio i v garáži. K těmto účelům je potřeba sehnat konektor a použít vhodný zdroj napájení. Jak správně zapojit autorádio ke konektoru zjistíte v manuálu k autorádiu. Skladujete-li v garáži další cenné věci, vždy dbejte na její zabezpečení.
Potřebujete-li vyndat autorádio z vozu, počítejte s tím, že bude muset použít i sílu, ovšem ne tak velkou, abyste autorádio rozbili. Potřebovat budete i nástroje na vyndání, které byste si měli pořídit na ten typ autorádia, které chcete odmontovat. Samotné vyndání rádia spočívá v tom, že nástroje zasunete do všech otvorů v jeho čelní části. Pokud uslyšíte tiché cvaknutí, máte zčásti vyhráno. S pomocí nástrojů pak rádio vysouváte tak dlouho, dokud ho není možné vytáhnout rukou. Při odpojování kabelů dbejte na to, aby vám nezapadly zpět do otvoru pro rádio.
Některá autorádia se potýkají s nedostatečným signálem hlavně mimo velká města. Jednou z možností, jak posílit vnitřní zesilovač antény, je instalace zesilovače k autoanténě. Zesilovač nejen zesílí příjem FM signálu, ale dokáže i potlačit okolní šum a rovněž působí proti kolísání signálu při jízdě. Zkvalitnit poslech hudby ve voze můžete i díky tzv. subwooferu.

Prvním krokem výběru autorádia je především správné určení jeho velikosti. Do starších typů vozidel namontujete pouze 1din autorádia s rozměry 180 x 50 mm, novější modely aut jsou potom kompatibilní s 2din autorádii o rozměrech 178 x 102 mm. Díky speciálnímu redukčnímu rámečku ale lze namontovat 1din autorádio i do 2din otvoru. Samostatnou kapitolou jsou potom tzv. OEM autorádia, která pasují pouze do konkrétního modelu vozidla.

Dále by vás mohlo zajímat, jaké funkce autorádio poskytuje v rámci přijímání rádiového vysílání:

  • RDS – funkce, díky které rádio přijímá i textové informace, např. jaká skladba zrovna hraje
  • DAB a DAB+ – zajistí vám lepší příjem signálu
  • paměť – umožní uložení oblíbených stanic do paměti

Důležitým prvkem jsou funkce, které autorádio nabízí:

  • operační systém – buď má autorádio vlastní operační systém, nebo systém kompatibilní s vaším mobilním telefonem (Android Car, Apple CarPlay, WinCe)
  • dálkové ovládání – hodit se bude pasažérům jedoucím na zadních sedadlech
  • podsvícení, které se dokáže přizpůsobit okolnímu světlu
  • ekvalizér pro přizpůsobení hudby, kterou právě posloucháte
  • odebrání předního panelu jako ochrana před zloději

Chcete-li v autě poslouchat vlastní hudbu či podcasty, pak dobře volte i možnost připojení externích zařízení k autorádiu:

  • autorádio podporující funkci Bluetooth – ideální volba, díky které připojíte bezdrátově k autorádiu svůj mobilní telefon
  • autorádio s CD a DVD mechanikou
  • autorádio podporující USB, do kterého zasunete flashdisk s vašimi oblíbenými interprety

Potrpíte-li si na kvalitním poslechu hudby i během řízení, zvažte nákup zesilovače do auta. Více si o něm přečtěte v našem článku.