Prevence proti zamrzání nafty a benzínu

29.12.2017

Bude zima, bude mráz a teploty hluboko pod nulou dokáží speciálně majitelům naftových vozidel připravit různá příkoří a starosti navíc. Počínaje prvním prosincem jsou čerpací stanice povinné prodávat motorovou naftu třídy „F” – zimní naftu s filtrovatelností -20°C a to až do konce února. Filtrovatelnost je povinná laboratorní zkouška, měřící krajní teplotu průchodnosti nafty palivovým filtrem, tzn., že se zjišťuje, při jaké teplotě nafta začíná měnit strukturu – tuhne.

Prevence proti zamrzání nafty a benzínu

Proč nafta zamrzá?

Kvalitní nafta musí obsahovat parafínové uhlovodíky, které při nízkých teplotách krystalizují a krystalky zhoršují průchodnost paliva palivovým filtrem nebo ho mohou i ucpat. Benzín má oproti naftě rozvětvené uhlovodíky s vysokým oktanovým číslem, které nemění své skupenství ani při poklesu teploty k -45°C.

Kdy zamrzá i benzín?

I benzín může ve výjimečných případech zamrznout. Vina ale není na jeho chemickém složení, nicméně na jeho ředěním vodou. Nikdo jistě záměrně nepřilívá vodu do nádrže, může se tam ale dostat při jejím otevírání.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Pomohou aditiva?

Aditiva se přidávají do pohonných hmot s cílem zlepšit jejich vlastnosti a kvalitu.

  • Aditiva do zážehových motorů (benzín, LPG) – zvyšují oktanové číslo, působí proti korozi, zvyšují výkon motoru, mazivost a snižují spotřebu paliva
  • Aditiva do vznětových motorů (nafta) – udržují čistotu motoru, zvyšují mazivost, cetanové číslo (kvalitu paliva), vylepšují protikorozní ochranu, zlepšují spalovací vlastnosti a v zimě omezují tvorbu parafínů při nízkých teplotách

Co dělat, když nafta zamrzne?

Prevence nežádoucího zamrznutí paliva je i přes starosti navíc mnohem jednodušší, než úspěšné vyřešení následku jejího zanedbání. Pokud vám zamrzne nafta, musíte počkat na vyšší teploty, nebo vůz přestěhovat do garáže. Jestliže jste majitelé naftových vozů s nižším rokem výroby, je možné přidat do nádrže benzín. U nových vozů se vzhledem k vysoké citlivosti vstřikovacích systémů přidání benzínu nedoporučuje, protože snižuje mazivost paliva.

Pokud se chystáte na hory, počkejte s tankováním plné nádrže až na místo. Na tamních benzinových pumpách mají často k dispozicí i tzv. arktickou naftu, která by měla vydržet teploty až k -32°C. Nepodceňujte přípravu a minimálně v zimě do nafty vždy přidávejte aditiva.