Jak se zachovat, když se vám začne přehřívat motor?

06.04.2018

Přehřátý motor může za jízdy nemile překvapit každého řidiče, a to nejen v letních měsících a při nadměrném zatížení motoru. Přehřátí může být důsledkem vážných problémů s vaším vozem a může také závažně, dokonce až nenávratně motor vašeho auta poškodit. Proto je důležité na každé přehřátí motoru okamžitě a správně zareagovat.

Jak se zachovat, když se vám začne přehřívat motor?

Chladicí kapalina v červených hodnotách

Na přehřívající se motor vás upozorní ručička ukazatele teploty chladicí kapaliny na přístrojové desce, kterou byste měli během jízdy sledovat. Jakmile se ručička dostane až k červenému poli, měli byste začít jednat. To samé platí v okamžiku, kdy se vám před očima rozsvítí červená kontrolka teploty motoru.

První pomoc: zapněte topení

Zjistíte-li, že se motor přehřívá, poskytněte mu první pomoc tím, že zapnete topení na maximální teplotu a ventilátor nastavíte na nejvyšší stupeň. Jak to přehřátému motoru pomůže? Zapnuté topení uleví motoru tím, že odebírá část tepla z chladicího systému.

Zároveň s tímto opatřením vyřaďte rychlost a snažte se co nejdříve s vozidlem zastavit.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Vypnutí motoru není vždy nutné

Zda po zastavení vypnout motor, nebo ho nechat běžet na volnoběh, záleží na tom, jak se vaše auto zachová. Motor není nutné vypínat, pokud:

  • z topení začal vycházet horký vzduch,
  • zpod kapoty vozu neuniká pára,
  • anebo z motorového prostoru nevytéká voda.

V takovém případě je lepší nechat motor běžet na volnoběh. Vypnutí motoru by způsobilo ještě větší zvýšení jeho teploty. Motor byste tak mohli definitivně „uvařit“.

Začne-li po chvíli teplota klesat, zvládli jste krátkodobé přehřátí motoru a chladicí systém je nyní víceméně schopen motor uchladit. Než budete pokračovat v jízdě, přesvědčte se ještě, že běží ventilátory chladiče, tedy že zpod auta proudí horký vzduch a u předního nárazníku je slyšet hučení.

Vypnutí motoru a hledání příčiny

V ostatních případech bude nutné motor okamžitě vypnout a zjistit příčinu jeho přehřátí. Vypnutí motoru je nutné také tehdy, nezačne-li teplota motoru po chvíli volnoběhu klesat. Poté je třeba začít pátrat po tom, proč k přehřátí motoru došlo. Můžete si na to troufnout sami (vyčkejte ale na úplné vychladnutí motoru), nebo si můžete na pomoc přivolat asistenční službu.

Příčinou přehřátí motoru může být některý z následujících problémů:

  • nedostatek chladicí kapaliny,
  • problém v cirkulaci chladicí kapaliny,
  • zavzdušněný chladicí okruh,
  • problém s vodní pumpou,
  • zaseknutý termostat.

Přehřátí motoru není bezvýznamné a vždy něco znamená. Pokud na tuto závadu nebudete reagovat, může vašemu autu způsobit další, mnohem závažnější problémy. Nejdůležitější je tedy jakékoli zvýšení teploty motoru nepodceňovat a neodkládat jeho řešení.