Jak mohou silvestrovské oslavy poškodit váš vůz?

28.12.2018

Blíží se poslední den v roce a s ním spojené oslavy příchodu nového roku. Co to pro vás jako pro majitele automobilu znamená? Pokud máte to štěstí a parkujete auto v garáži, můžete zůstat v klidu. Stejně tak si nemusíte dělat starosti, pokud máte možnost zaparkovat auto na bezpečném místě na svém soukromém pozemku. Jestliže však musíte parkovat na ulici nebo na parkovišti uprostřed sídliště, měli byste se mít na pozoru. Zvýšené ostražitosti je třeba dbát i tehdy, chystáte-li se kolem silvestrovské půlnoci řídit auto.

Jak mohou silvestrovské oslavy poškodit váš vůz?

Když se zábavní pyrotechnika vymkne kontrole

Mezi nejčastější škody na autech, ke kterým v průběhu silvestrovské noci dochází, patří poškození aut zábavní pyrotechnikou. Rachejtle, petardy, světlice, římské svíce a další druhy zábavní pyrotechniky mohou na vašem autě zanechat následky. Ať už si škodu nesprávnou manipulací způsobíte sami, nebo bude viníkem někdo cizí.

Stačí chvilka nepozornosti nebo pár skleniček alkoholu a dotyčný zamíří místo do vzduchu na zaparkované auto. Výsledkem mohou být mechanické defekty na povrchu, promáčkliny plechu nebo poškození laku způsobené teplem. Nejohroženější jsou ploché části karoserie (kapota, střecha), na kterých se může pyrotechnika po dopadu udržet. V nejhorším případě může dojít k zapálení auta a následnému požáru.

Největší nebezpečí pro auta představuje pyrotechnika, která vyvolává silné tlakové exploze (petardy apod.), nebo ta, která při hoření dosahuje vysoké teploty (např. bengálské ohně, rakety i prskavky).

Když se přidá alkohol

Nejhorší kombinací je neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou těmi, kteří se nejprve náležitě posilnili alkoholem. K tomu, aby vaše vozidlo poznamenaly silvestrovské oslavy, stačí ale i samotný alkohol. Některým vandalům možná dodá odvahy k tomu, aby se svým způsobem podepsali právě třeba na vašem autě.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak silvestrovským škodám předejít?

Nejjednodušší je nechat vozidlo přes noc zaparkované stranou od silvestrovských oslav. Pokud ovšem nemáte garáž nebo aspoň možnost zaparkovat na oploceném pozemku, může být poměrně těžké najít takové místo, kde bude vaše auto v bezpečí.

V každém případě nezapomeňte následující den zkontrolovat samotné auto i jeho bezprostřední okolí. Nevybuchnutá pyrotechnika může ležet i pod autem. Navíc tam můžete najít skleněné lahve nebo střepy, které by vám mohly způsobit další nepříjemnosti.

Pokud se sami chystáte odpalovat zábavní pyrotechniku, nezapomeňte na základní bezpečnostní zásady, které je třeba dodržovat, aby nedošlo k žádným škodám:

  • kupujte pouze takovou zábavní pyrotechniku, která obsahuje návod v češtině a je označena certifikační značkou Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva,
  • nekupujte navlhlou či jinak poškozenou pyrotechniku,
  • pyrotechniku bezpečně uskladněte (ne v blízkosti otevřeného ohně a na vlhkém místě),
  • pyrotechniku zapalujte výhradně venku na volném prostranství,
  • nenechte s pyrotechnikou manipulovat děti a osoby pod vlivem drog či alkoholu,
  • neodpalujte pyrotechniku, která už jednou selhala.

Než usednete za volant

Většina lidí si na Silvestra neodepře aspoň jednu skleničku alkoholu. Proto bývají silnice poměrně prázdné. Pokud přece jen musíte na přelomu roku usednout za volant, ujistěte se, že vám v krvi už nekoluje žádný alkohol. Při jízdě buďte maximálně opatrní. Můžete narazit na jiného nezodpovědného řidiče nebo podnapilého chodce. Pozor také na divokou zvěř. Zvířata bývají zvuky ohňostrojů natolik vyděšená, že opouštějí své úkryty, zmateně pobíhají a mohou skončit třeba pod vaším autem.