Ekologické plakety v Německu a jiných zemích EU

25.07.2018

Od října 2006 mají obce v Německu pravomoc rozhodnout o vjezdu do města pouze pro nízkoemisní vozidla. Počátkem roku 2019 budou opatření ještě přísnější. Ve Stuttgartu, domácí půdě automobilky Mercedes a Porsche, který následuje opatření Hamburku z tohoto roku pro 2 hlavní ulice, uvolní vjezd do města pouze vozům třídy EURO 6 a vyšší. Zákaz se bude vztahovat na centrum města a bude platný pro všechny návštěvníky, tak i pro 200 000 vozidel, registrovaných ve Stuttgartu, které by nesplňovaly podmínky pro vjezd.

vymezující nízkoemisní zónu v Německu

Co je to ekologická plaketa?

Jedná se o známku, která se vylepí na přední sklo vozu. Známka v Německu je červená (EURO 2 – od roku 1996), žlutá (EURO 3 – od roku 2000) a zelená (EURO 4 – od roku 2005). Plaketu lze za poplatek 200 Kč získat na vybraných STK v České republice na počkání. Jízda do centra bez patřičné plakety může být sankciována pokutou 80 EUR. Známka je povinná i pro nákladní vozy a autobusy.

Berlín

Do centra města je vjezd povolený pouze se zelenou ekologickou plaketou. Centrum je ohraničeno obchvatem, takže ti, co cestují na letiště ( Schönefeld i Tegel), nemusí ekologickou plaketu pořizovat. Pokud se chystáte za poznáváním historie, parkovat lze i na záchytných parkovištích mimo centrum v blízkosti S-Bahn.

Ekologické plakety v Německu a jiných zemích EU

Mnichov

Vjezd do ekologické zóny Mnichova je od roku 2012 povolen pouze vozidlům se zelenou ekologickou plaketou, platnou po celém Německu.

V Drážďanech, kam proudí velké množství českých turistů, zatím plaketa není vyžadována, ale v nejbližší době se situace změní. V Německu je přes 60 měst, kde je ekologická plaketa povinná. V současnosti se ale uvažuje o úplném zákazu vjezdu dieselových motorů do centra.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Francie

Od roku 2017 platí omezení pro vjezd do centra pro vozy s ekologickou známkou i pro cizince a vjezd do zóny bez ekologické známky je pod pokutou 68 EUR. Ve Francii je CRIT´air (ekologická známka) vyžadována zatím jen v Paříži a Grenoble, nicméně další rozšiřování zón je nevyhnutelné. Známka je stejně jako ta německá vydávána na konkrétní SPZ, lze objednat on-line a má neomezenou platnost. CRIT´air jsou rozděleny do 6 kategorií podle hlučnosti vozu a šetrnosti k ovzduší: zelená – pouze pro elektromobily, žlutá, oranžová, červená, hnědá, šedá – nejméně ekologické vozy.

Paříž

Belgie

V Belgii zavedli nízkoemisní zóny (LEZ – low emission zone) ve 3 městech: Bruselu, Antverpách a Gentu. Další města přibudou v dohledné době. Vjezd do center je povolen po registraci a to pouze pro vozidla třídy EURO 4 a vyšší. Pravidla jsou pro každé město specifická a registrace se tak musí provádět pro každou obci zvlášť. Registrací vozidla není vyhráno, neplatí totiž neomezeně a musí se obnovovat.

Brusel

  • V Rakousku zatím platí ekologická známka Pickerl pouze pro nákladní vozidla v regionech Vídeň, Horní Rakousko a Štýrsko. Za nedodržení povinnosti hrozí pokuta 2180 EUR.
  • V Dánsku je ekologická plaketa EcoSticker povinná pouze pro dieselové nákladní vozy a autobusy s hmotností nad 3,5 tuny. Zelenou pro vjezd do nízkoemisních zón dostanou vozidla třídy EURO 4 a vyšší.
  • V Barceloně platí zákaz vjezdu vozidlům bez ekologické plakety po vyhlášení smogové situace (musí být ohlášená 48 hodin předem)

Nízkoemisní zóny se rozšiřují a jejich počet roste. Snaha o zlepšení ovzduší je primární u všech evropským metropolí, které jsou zatížené dopravní situací. Česká republika není výjimkou. Před odjezdem na konkrétní místo si ideálně měsíc dopředu ověřte, zda nepotřebuje objednat ekologickou plaketu. Většina z nich lze objednat on-line.

Zdroje obrázků:
Značka vymezující nízkoemisní zónu v Německu: Wikimedia Commons, autor Markus Baumer