Cyklisté na silnici

08.06.2017

Jízdní kolo je oblíbeným a praktickým dopravním prostředkem. Dopraví vás do práce i na nákup, postará se o příjemný rodinný výlet nebo sportovní zážitek. Navíc k jeho řízení nepotřebujete řidičský průkaz ani žádné zvláštní schopnosti. Při jízdě na kole se však stáváte účastníkem silničního provozu a musíte dodržovat určitá pravidla a bezpečnostní zásady.

Cyklisté na silnici

Něco málo z terminologie

Cyklisté jsou – společně s chodci – nejohroženější a nejzranitelnější skupinou účastníků silničního provozu. Nejsou obklopeni pevnou karoserií a nejrůznějšími bezpečnostními prvky a ne vždy se jim dostává pochopení a ohleduplnosti ze strany řidičů motorových vozidel. Právě z těchto důvodů vzniká stále více cyklostezek a podobných míst, kde jsou cyklisté více chráněni před běžným silničním provozem. I taková místa však mají svá pravidla.

  • Cyklostezka. Cyklostezky jsou značené modrou kulatou dopravní značkou. Jsou vyhrazené pro cyklisty, in-line bruslaře, jezdce na koloběžkách a kolečkových lyžích. Pokud je na značce namalován i chodec, mohou stezku využívat i chodci. Na auto zde ale v žádném případě nenarazíte.
  • Cyklopruh. Ve městech a zejména tam, kde by nebylo možné vybudovat cyklostezkou oddělenou od vozovky, vznikají pruhy vyhrazené pro cyklisty. Jsou barevně vyznačené, oddělené přerušovanou čárou. Jelikož jsou součástí vozovky, může do nich vjíždět například autobus nebo taxi.
  • Cyklozóna. Inspirací pro vznik cyklistických zón se staly cyklistické ulice v Nizozemí. V našem prostředí vznikají cyklozóny v ulicích, které nejsou pro automobilovou dopravu příliš významné, ale z hlediska cyklodopravy jsou naopak velmi frekventované. Jsou označeny zvláštní značkou, která zároveň specifikuje povolení vjezdu jiných vozidel (ta mohou jet max. rychlostí 30 km/h). Cyklisté mohou využívat celou šířku vozovky.
  • Cyklotrasa. Pojem cyklotrasa nemá nic společného s vyšší ochranou cyklistů jako účastníků silničního provozu. Jedná se jen o návod, kudy se dá jet, a tak může vést klidně po silnici. Cyklotrasy jsou označeny žlutými tabulkami.
  • Chodník. Chodník je určen hlavně chodcům a dětským cyklistům do 10 let. Pokud značka povoluje i ostatním cyklistům vjezd na chodník, musí jet cyklista max. rychlostí 20 km/h a chodce nesmí v žádném případě ohrozit.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Nehodovost cyklistů

Většina z nás se již ocitla jak v roli cyklisty, tak v roli řidiče automobilu. V obou případech bychom měli být náležitě opatrní a ohleduplní, dodržovat bezpečnostní předpisy a zásady bezpečné jízdy. Ne všichni toto mají na paměti. Cyklisté stávají oběťmi i viníky dopravních nehod. Statistiky z posledních let hovoří takto:

Rok Počet nehod s účastí cyklisty Z toho podíl nehod zaviněných cyklistou
2006 4185 56%
2007 4217 55%
2008 3724 53%
2009 3515 54%
2010 3184 56%
2011 3992 56%
2012 4210 56%
2013 4148 58%
2014 4458 58%
2015 4260 59%

Zaviní-li dopravní nehodu cyklista, nejčastěji to bývá z těchto důvodů (řazeno od nejčastější příčiny):

  • nesprávný způsob jízdy
  • nedání přednosti
  • nepřiměřená rychlost
  • nesprávné předjíždění

Počet cyklistů usmrcených při dopravních nehodách v minulém roce významně klesl. V roce 2016 bylo usmrceno 39 cyklistů a 417 jich bylo těžce zraněno.

Počet usmrcených cyklistů

Zásady bezpečné jízdy na kole

Dodržováním základních zásad bezpečné jízdy ochrání cyklisté nejen sami sebe, ale také ostatní účastníky silničního provozu. Osvojit byste si měli tyto zásady:

  • Používejte cyklistickou přilbu. V ČR je povinná pouze u dětí do 18 let, ale v každém věku až 19x snižuje riziko úmrtí po pádu.
  • Nepožívejte před jízdou alkohol a omamné látky. Pro cyklisty platí stejná pravidla jako pro řidiče – alkohol není povolen.
  • Buďte vidět. Oblečte si barevné oblečení, použijte reflexní prvky. S ubývajícím světlem použijte přední a zadní světlo.
  • Vyhněte se provozu a držte se vpravo. Riziko kolize s motorovým vozidlem snížíte, když budete využívat cyklostezky, cyklozóny a silnice s nízkým provozem. Vždy se držte při pravém kraji.
  • Dodržujte rozestupy. Jezděte za sebou, nikoli vedle sebe a dodržujte rozestupy. Velkou skupinu cyklistů rozdělte na několik menších.
  • Komunikujte. Upozorněte včas ostatní řidiče zřetelným pohybem paže, že budete odbočovat.
  • Vnímejte okolní provoz. Nevhodné je telefonování za jízdy nebo poslech hlasité hudby.
  • Myslete na slepý úhel a zaparkovaná auta. Pokud stojíte nebo jedete vedle rozměrnějšího vozidla (např. autobus), mějte na paměti, že jeho řidič vás nemusí ve zpětném zrcátku vidět. To může vyústit v nepříjemnou kolizi, zejména pokud vozidlo právě odbočuje. U zaparkovaných aut hrozí riziko střetnutí v případě, že se právě otevřou dveře.
  • Nepřeceňujte své schopnosti.
  • Vybavte se lékárničkou. Pokud se cyklista zraní, většinou u sebe nemá nic, čím by se ošetřil. Speciální lékárničky pro cyklisty se vyrábějí z nepromokavých materiálů a díky suchému zipu je snadno upevníte na rám nebo pod sedlo.

Zdroje dat:
http://www.ibesip.cz/data/web/soubory/statistika/nsbsp-2011-2020/16-12-nsbsp.pdf
www.policie.cz/soubor/nehody-cyklistu-v-cislech-a-grafech.aspx