5 nejzajímavějších mostů na světě

16.05.2018

Mosty, přemostění a viadukty hrají v dopravě důležitou roli. Nebýt toho, spousta oblastí by bylo odříznutých od světa, nebo hůř, neobydlených. Kromě jejich funkčnosti se architekti mohou projevit i na jejich designu. Některé světové kousky jsou oku lahodící a u některých se nelze nezamyslet, jak mohla být tak komplikovaná stavba vůbec realizována.

    1. Most Storseisundet (Norsko)
      Most s tímto krkolomným názvem je součástí Atlantské oceánské cesty, část silnice 64, která je od roku 2009 charakterizována jako Národní turistická cesta, patřící do norského kulturního dědictví. Cesta byla primárně postavena za účelem spojení malých ostrůvků s pevninou, respektive s poloostrovem Romsdalshalvøya. Silnice složená z hrází, viaduktů a přemostění měří 8 km a nejvyšším mostem je právě zaoblený „opilý” most Storseisundet, který z jistého úhlu působí jako most, na jehož horizontu končí cesta.

      5 nejzajímavějších mostů na světě
    2. Most Eshima Ohashi (Japonsko)
      Most, připomínající svým tvarem a sklonem spíše horskou dráhu, spojuje v Japonsku města Matsue a Sakaiminato. Přemosťuje jezero Nakaumi, na kterém je provozována lodní doprava. Most byl vystaven mezi lety 1997 až 2004. Z pohledu zblízka most vypadá velice strmě, ve skutečnosti je jeho sklon 6,1 % z jedné a 5,1 % z druhé strany, aby pod ním mohly proplouvat i vyšší lodě.

      Most Eshima Ohashi, Japonsko

    3. Viadukt Millau (Francie)
      Dálniční most v jižní Francii je nejvyšším evropským mostem a druhým nejvyšším mostem na světě. Závěsný most váží 36 000 tun a základem je sedm betonových pilířů. Most je dlouhý necelých 2,5 km a nejvyšší pilíř měří 246 m. Tento úsek dálnice A75 přes údolí a řeku Tarn spojuje Paříž s jižní částí Francie.

      Viadukt Millau, Francie

    4. Most Royal Gorge (Colorado, USA)
      Most nedaleko města Cañon City v Coloradu je součástí turistické atrakce Royal Gorge Bridge & Park o rozloze 150 ha. Parkem se vine řeka Arkansas, nad níž je ve výšce 291 metrů závěsný most usazen. Se svou výškou je nejvyšším mostem v USA a je přístupný pouze v otevíracích hodinách přírodního parku a to jen pro osobní vozidla a pěší.

      Most Royal Gorge, USA

    5. Most přes jezero Pontchartrain (Louisiana, USA)Most na jihovýchodě státu Louisiana se skládá ze dvou mostů a delší z nich je druhý nejdelší most na světě – měří 38,422 km. Spojují město Mandeville s předměstím New Orleans. Mosty jsou jednosměrné a dvouproudové a jejich povrch je pouhých 5 metrů nad hladinou jezera.

       
      Most přes jezero Pontchartrain, USA

    Zdroje obrázků:

    • Most Storseisundet, Norsko: Wikimedia Commons, Autor Olaf Meister
    • Most Eshima Ohashi, Japonsko: Wikimedia Commons, Autor mstk east
    • Most přes jezero Pontchartrain, USA: Wikimedia Commons, Autor Markuskun