Billboardy u cest

22.06.2017

Už v autoškole nám bylo vštěpováno do paměti, že při řízení motorového vozidla je potřeba se maximálně soustředit. Každé odpoutání pozornosti totiž může být příčinou dopravní nehody. Zákon o silničním provozu proto zakazuje například používání telefonu za volantem, abychom se 100 % věnovali jízdě. Ale co ty obrovské billboardy u silnic a dálnic, neruší nás při jízdě mnohem více než telefon u ucha?

Billboardy u cest

Poutače často jako smrtící nástroje

Ať chceme nebo ne, reklamy na nás útočí ze všech stran, dokonce i na místech, kde se potřebujeme plně soustředit – za volantem. Často poutavé obrázky a texty nás prostě donutí zvednout oči a pokochat se krásnou dívkou nebo se zasmát u vtipné hlášky či obrázku.Takový pohled však může znamenat 3 vteřiny nepozornosti, což vychází někdy až na 100 ujetých metrů na dálnici. 10 lidí v České republice ročně zemře v důsledku nárazu do billboardu. Otázkou je, proč se tedy stále ještě tyčí u našich cest? A kdy konečně zmizí úplně?

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Kverulant vyslyšen, billboardy do září zmizí

Obecně prospěšná organizace s názvem Kverulant měla dlouhé roky snahu odvrátit nebezpečí číhající na silnicích a dálnicích v podobě reklamních billboardů. Na jaře roku 2012 se to povedlo, novela zákona o pozemních komunikacích konečně zakazuje ty nejnebezpečnější billboardy. I přes vlnu nesouhlasů ze strany některých politiků zmizí billboardy do 1. září z okrajů dálnic a silnic první třídy. Desítky životů tak budou zachráněny.

Jaké je vlastně nebezpečí billboardů?

  • Rozptýlení řidičů, kteří ztrácejí pozornost.
  • Neočekávané chování řidičů – sešlápnutí brzdy, vyjetí ze svého pruhu,…
  • Když vás reklama zaujme, máte na ní k dispozici také kontakt, ale opisování telefonního čísla či focení je při jízdě nebezpečné.
  • Nehoda způsobená nepozorností řidiče může být o to vážnější, narazí-li do podstavce, na kterým je billboard umístěný.

I děti mají větší rozum než některé naše orgány

Paradoxem se může zdát čtyři roky stará kampaň, kdy byl přímo nad přechodem pro chodce umístěn obří svítící billboard v Radlické ulici v Praze. Děti, které tudy denně chodily do školy a zpět se spolu s rodiči rozhodli proti této na hlavu postavené skutečnosti bojovat. Jejich protesty byly úspěšné a brzy nato světla poutače opět zhasla. Avšak rozum nad tím zůstává stát dodnes.