10 věcí, které byste vždy měli mít při sobě v autě

27.08.2018

Seznam povinné výbavy, která ve voze nesmí chybět, je stanoven vyhláškami č. 341/2002 Sb. a 100/2003 Sb. Zastaralá vyhláška nás nutí vozit v autě nadbytečné věci, které nikdy nepoužijeme, např. pojistky a náhradní žárovky, jejichž výměnu v moderních vozech nejrychleji zvládnou v autoservisu, nehledě na to, že u led diodových a laserových světel jsou naprosto zbytečné, ale zákon je zákon. V říjnu 2018 svítá na lepší časy, zákonodárci se probrali ze zimního spánku a připravili návrh na změny v povinné výbavě. Nemuseli bychom vozit např. náhradní žárovky, pojistky, rezervní pneumatiku s nářadím a lékárnička by měla být chudší o trojcípý šátek, plastovou roušku, nůžky a náplast s polštářkem.

10 věcí, které byste vždy měli mít při sobě v autě

10 věcí, které by se vám kromě povinné výbavy mohly na cestách hodit

  1. Startovací kabely
    Jak nastartovat vůz, když ani “neškytne”? Roztlačování je historie, mohl by se nenávratně poškodit motor, startovací kabely jsou oproti tomu bezpečná metoda, při které se nikdo nezapotí. Použití je jednoduché, jen zvolit kabely, které zvládnout nahodit váš motor.
  2. Tažné lano
    Nikdy nevíte, kde zůstanete stát s nepojízdným autem. Tažné lano je pojistkou, která vás s něčí pomocí dopraví k nejbližšímu servisu, pokud je váš vůz nepojízdný.
  3. Hasící přístroj
    Malý hasící přístroj je skladný a s cenou kolem 200 Kč i dostupný. Zvládne uhasit malý nebo počínající požár a předejít tak velké škodě.
  4. Čelovka nebo baterka
    Světlo se vám hodí nejen v případě, kdy si budete hrát na mechanika v mezidobí, než přijede asistenční služba, ale i v případě, že si potřebujete odskočit do lesa, zejména pokud jste žena.

    Spočítejte si rychle povinné ručení


    Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

  5. Pracovní rukavice
    Při výměně píchlé pneumatiky jistě oceníte pracovní rukavice.
  6. Formulář o dopravní nehodě
    Dopravní nehoda nemusí být nijak vážná, ale pokud se stane, je vždy nepříjemná. Evropský záznam o dopravní nehodě vám alespoň ušetří starosti o tom, zda jste od druhého řidiče získal všechny potřebné informace pro pojišťovnu.
  7. Reflexní vesty pro všechny
    Reflexní vesta je povinná pouze pro řidiče. Za hranicemi, např. v Rakousku, je tomu ale jinak a jistě vědí proč. Stane-li se nějaká nečekaná událost, při které je nezbytné zastavit v nepřehledném úseku a posádka musí vystoupit z vozu, je bezpečnější použít reflexní vesty pro všechny.
  8. Nůž
    Nůž je součástí výbavy většiny mužů, ale na co se může hodit v autě? Například na přeříznutí pásu v případě nouze.
  9. Nabíječka do auta
    Telefon je jediným pojítkem mezi námi a asistenční službou nebo záchrannými složkami, proto bychom stav jeho baterie měli mít pod kontrolou.
  10. Voda
    Destilovaná voda do chladiče (vychladlého), pitná voda pro doplnění tekutin nebo opláchnutí.

Věci, které ve voze ocení ženy: vlhčené ubrousky, žvýkačky, kapesníčky, drobné mince, sluneční brýle
Věci, které ve voze ocení muži: palubní kamera, antiradar (detekce měření radarem), základní nářadí, mapa